search in this Website

utorok 7. februára 2012

Čo je to kašmír a ako sa oňho treba starať?

    Iste ste už počuli o veľmi vzácnej a jemnej prírodnej vlne, z ktorej výrobky sa v rodine dedia z generácie na generáciu. Reč je o kašmíre, ktorý je považovaný za kráľa medzi vlnami, vyrábanom z jemnej podsrsti kašmírskych alebo tibetských kôz. Čím je kašmír taký výnimočný a čím si získal toľkých nadšencov?


Kašmírové výrobky sú mimoriadne obľúbené aj napriek niekoľkonásobne vyššej cene ako je cena oblečenia z ovčej vlny. Treba však povedať, že táto cena je opodstatnená. Okrem, toho, že kašmír má niekoľko jedinečných vlastností, náročné je aj jeho získavanie. Kozy z ktorých sa vlákna vyčesávajú, žijú len  na ťažko dostupných miestach vysokohorských planín, kde teplota dosahuje  až mínus 40 C. Práve zime vďačíme za neprekonateľnú jemnosť a hebkosť, ktorú tieto vlákna ponúkajú. Aj keď je pravda, že dnes sa už tieto kozy chovajú na viacerých miestach sveta, okrem Mongolska a Číny sa chovu kašmírových kôz venuje aj Irán či Afganistan,  problémy s ich chovom  naďalej pretrvávajú. S nevhodným prostredím totiž prudko klesá aj kvalita vlákien, a tak aj naďalej zostávajú Himaláje tým najvhodnejším miestom pre ich chov.



Cene samotného kašmíru nenahráva ani fakt, že z jednej kozy je za rok možné získať len niekoľko gramov vlákien, a tak je na obľúbený kašmírový sveter potrebné vyčesať až tri, štyri kozy. V minulosti sa vlákna z kôz získavali jedine ručne, dnes sú čiastočne spracovávané aj mechanicky. Ručne tkaný šál z kašmírových vlákien nazývame Pashmina, z Perzského slova Pasha, čo v preklade znamená vlna.


Kým na kvalitné kašmírové výrobky sa používajú minimálne 33 milimetrov dlhé a maximálne 16,5 mikrónu hrubé vlákna, vďaka čomu je oblečenie z nich tak trvácne, v obchodoch môžete nájsť výrobky aj z vlákien nezodpovedajúcich týmto kritériám, no pri týchto kusoch je kvalita a životnosť výrazne nižšia. Dôležité sú aj vrstvy, tzv. ply, kašmírovej priadze, ktoré určujú hrejivosť materiálu. Na európskom trhu sú najbežnejšie dvoj-vrstvové odevy, nie je však problém kúpiť  svetre až  z 12 stupňových vrstiev, ktoré sú určené aj na tie najchladnejšie dni.


Jedinečné vlastnosti
Aj napriek svojej jemnosti sú vlákna mimoriadne pevné, vďaka čomu výrobky z Kašmíru držia svoj tvar a nezvyknú sa vyťahať ani vydrať. Kašmír je obľúbený najmä vďaka tomu, že je pri svojej tenkej štruktúre obzvlášť hrejivý a po vypraní nemení svoju farbu. Medzi jeho pozitívne vlastnosti patrí aj minimálna krčivosť, vďaka čomu budete vyzerať vždy dokonale.. :)



 Napriek odolným  vlastnostiam kašmíru, sa ho niektorým ľudom podarí zničiť. Ako sa o kašmírové kúsky starať, aby Vám vydržali čo najdlhšie? 


Starostlivosť o kašmír
Základné pravidlo pri starostlivosti o kašmírové textílie, je neprať ich v práčke. Mohli by sa "zhrutkovatieť" a stratiť tvar. To však neznamená, že špinavý sveter treba vždy odniesť do čistiarne. Stačí ak sa budete riadiť nasledujúcimi krokmi:


Do umývadla alebo lavóra si napustite vlažnú vodu a pridajte prostriedok na pranie jemných tkanín, alebo na pranie detských vecí. Rukami rozvírte vodu, aby sa vytvorilo pár mydlových bublín a kašmírový kúsok oblečenia celý namočte.

Namočenú tkaninu krúživými pohybmi točte v umývadle niekoľkokrát na jednu aj na druhú stranu. Ak máte pocit, že kašmír je dostatočne prepratý, vodu vypustite, napustite čistú vlažnú vodu a celý postup  s krúžením zopakujte.

Ak sa vo vode už nenachádzajú mydlové bubliny, vypusťte umývadlo a vodu z tkaniny vytlačte jemným pritláčaním. V žiadnom prípade sa nesnažte vodu vyžmýkať klasickým spôsobom (točením), látka by sa mohla zdeformovať.

Takto "vymačkané" kašmírové oblečenie opatrne rozprestrite na savý uterák a ponaťahujte ho do bežného tvaru. Uterák pomaly zrolujte, aby sa nadbytočná voda dostala z látky von. Trochu pritlačte, ale v zatočenom stave  veľmi nezotrvávajte.

Nakoniec nechajte kašmír voľne vyschnúť. Najlepšie urobíte ak ho necháte vo vodorovnej polohe. Určite ho nevešajte na vešiak, ani ho nijako neštipcujte. ;)







Tipy a triky
A môj tip na záver? Kašmírové svetríky nenoste dva dni po sebe. Nechajte ich "nadýchnuť sa". A v prípade, že prídete zo zafajčeného prostredia, nemusíte hneď prať. Vyskúšajte ho najprv pár hodín nechať na teplom radiátore.  ;)


Tak ako? Nechali ste sa zlákať týmto neodolateľne hebkým pokušením? Investícia v podobe kašmíru sa Vám určite vráti. Ak ste dostali chuť nakupovať, alebo máte záujem dozvedieť sa o kašmíre niečo viac navštívte kasmir.sk

Xoxo, Katka

6 komentárov:

  1. Kašmír je vynikajúci materiál, ja osobne som na neho narazil asi pred rokom a odvtedy som si kúpil viacero kašmírových kúskov, treba skúsiť, naozaj neporovnateľné s inými textíliami.

    Len treba dať pozor na tú starostlivosť, mne sa tak pri "praní" jeden trošku pokazil, treba to robiť precízne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc hezký článek - vyčerpávájící ale osvětný ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja mam kasmirovy sal a milujem ho:)
    takze dakujem za tento clanok!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám pár kašmírových a zmesových svetrov (made in sekáč :) a musím uznať, že v týchto sibírskych mrazoch nie je nič lepšie! Ešte aj kabát mám vlna+kašmír, takže mi je teplo aj o 7 ráno,keď trčákujem pol hodiny na zastávke, lebo je kalamita :)
    Ale je pravda, že niektoré svetre žmolkujú, ako keby ich za to platili, ale to je jednoducho vlastnosť kašmíru.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prosim pomozte mi!!! Moj milovany kasmirovy svetrik sa trochu zrazil...neviete mi poradit ako by som mu zas mohla vratit jeho povodnu velkost?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Katko, ja teda osobne nie som moc fanynka kašmíru a ďaleko radšej si ujíždíte na oblečenie a alebo napríklad aj pokojne lôžkovinách z ovčej vlny, pretože vďaka tomu mám hneď pocit, že som doma a všetko je v poriadku, ale verím, že asi zíde na osobných preferenciách no :)

    OdpovedaťOdstrániť