search in this Website

štvrtok 23. februára 2012

Fajčenie detí ako módny hit?



Známa a kontroverzná belgická fotografka Frieke Janssens odela deti do glamour oblečenia a spolu s nevkusným doplnkom, cigaretou, ich postavila pred fotoaparát. Týmto v skutku netradičným spôsobom sa rozhodla poukázať na obrovský celosvetový problém fajčenia detí. Svojim projektom deklaruje aj to, že v mnohých kultúrach je fajčenie stále považované za módne a o to nebezpečnejšie sa stáva práve v súvislosti s deťmi.












O tom, či je tento spôsob najvhodnejší na prezentovanie tohto problému, by sme mohli polemizovať. Jedno však isté je, a to že aj vďaka týmto fotografiám sa bude o detskom fajčení rozprávať. Doba, keď sa mohlo fajčiť aj na palube lietadla je nenávratne preč. A keď už nič iné, tak sa treba nad týmito retro fotgrafiami aspoň poriadne zamyslieť a porozmýšlať v akej dobe to žijeme, keď ľudia na youtube aj v roku 2012 pridávajú videá ako ich deti fajčia a celý svet sa na tom smeje. O tom, že fajčenie už dávno nie je len výsadou dospelých, ale aj o tom, že fajčia čoraz mladší a mladší, by sa malo jednoznačne diskutovať a je dobre, že si to myslia aj umelci.
-
Autorka prehlásila, že pri fotografovaní neboli použité žiadne ozajstné cigarety, ale len vonné tyčinky a rôzne sviečky.

-
zdroj fotografií: http://frieke.com/

Ako sa Vám tento projekt pozdáva? Nesie v sebe hlbokú myšlienku? Boli ste v prvom momente z fotografií rovnako zaskočení ako ja?

8 komentárov:

  1. hlbokú myšlienku to teda nesie jednoznačne...a tie fotky sú fakt perfektné, aj to musím uznať :D perfektne zoštylizované.. aj ked neviem či to nejak pomôže, možno sa o tom bude chvílu viac rozprávať, ale neviem či to niečo aj vyrieši..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tiež si myslim ze to nič nevyriesi a najprv som bola z fotiek prekvapená.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fotky sa jej teda podarili.
    ..ale či sú výstrahou, alebo príkladom, o tom sa už dá teda polemizovať....Jednoznačne ju týmto spozná veľa..veľa..veľa ľudí - reklama ako hrom.

    cajova.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Panejo.

    http://luczynky-world.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. neverím, že tie deti mali naozaj tie cigarety zapálené.
    dúfam, že sa o tom bude aspoň viac rozprávať. a naozaj ma to hnevá, keď vidím stále mladšie deti s cigaretou v ruke

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fajcenie by uz davno malo byt zakazane pre vsetkych, nehovoriac o detoch, pri ktorych je to obzvlast zle... Fotky su krasne, ale neviem, ako pomozu k tomu, aby deti nefajcili

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Oh, neviem, ci je to spravny sposob upozornovat na tento problem. ale urcite dosiahla pozornost.

    xx
    M.

    OdpovedaťOdstrániť